Houd het sap vasten interessant (3 recepten)

Sap vasten is een van de beste dingen die je kan doen om je gezondheid te “resetten”, te herstellen van vermoeidheid, af te vallen, gifstoffen kwijt te raken en je immuunsysteem op te peppen. .

Het begin van de lente is het ideale moment voor een sap vastenkuur. Met een sap vastenkuur drink je een bepaalde tijd uitsluitend vloeistoffen. Deze vloeistoffen moeten geen vezels bevatten, zodat de spijsvertering even pauze heeft, waardoor het lichaam andere hoognodige taken kan verrichten. Een sap vastenkuur kan je 1 dag, een paar dagen, een tot twee weken en, met de juiste begeleiding, meerdere weken of zelfs twee tot drie maanden doen. Over het algemeen bestaat de vastenkuur uit groenten- en kleinere hoeveelheden vruchtensappen, aangevuld met kruidenthee, kokoswater, noten mylk en voldoende zuiver water. Er wordt tijdens de kuur geen vast voedsel gegeten. Sappen zullen calorieën leveren en wat benodigde mineralen en zijn veiliger en vriendelijker dan een vastenkuur met uitsluitend water. Het is aangetoond dat een sap vastenkuur allerlei aspecten van het functioneren van het immuunsysteem verbetert, waaronder: Verhoogde macrofaag activiteit, verhoogde celgemedieerde immuniteit, verhoogde immunoglobulinewaarden, verhoogde neutrofiel bactericide activiteit, toename in het doden van monocyten, verbeterde bacteriële werking en verhoogde NK-cel activiteit.

Als ik zelf een kuur volg, gebruik ik dagelijks een basis green juice, die veel groene groenten bevat en weinig vruchten. Het recept vind je hier. Ik experimenteer echter ook graag, zodat ik kan genieten van de variatie en nieuwe smaken. Of je nu net begint, reeds een ervaren gebruiker bent van sap vastenkuren, of gewoon juice wil toevoegen aan je dagelijkse menu, deze drie recepten kunnen je helpen het interessant te houden. Alle recepten zijn bedoeld voor twee porties.

Het eerste recept is overheerlijk, omdat ananas elke juice een fantastische smaak geeft. Het wordt aangeraden een slow juicer te gebruiken, hoewel deze ingrediënten in elk type juicer zullen werken.

Ananas bietensap

½ verse ananas

8 selderijstengels

1 kleine, rode biet

1 appel

1 peer

Optioneel: 1/3 hete, rode peper, voor een extra kick.

Was alle ingrediënten. Schil de biet en verwijder de schil van de ananas. Snijd alle ingrediënten in stukken en voeg ze toe aan je (slow) juicer.

beetroot juice

De volgende twee recepten bevatten een klein beetje vet (van amandelen of kokosnoot), wat nodig is als je wat langer vast, maar ook energie levert als je niet kan rusten tijdens het vasten. Een klein beetje vet zal zorgen dat de in vet oplosbare vitaminen en fytonutriënten, waaronder antioxidanten, zoals betacaroteen of lycopeen, en vitamine D, E en K, kunnen worden opgenomen.

Deze recepten kunnen ook op een alternatieve manier worden gemaakt, namelijk in de blender met een noten mylk zakje, zonder een slow juicer. Als je de blender methode gebruikt, heb je een snelle manier om veel juice te maken, zonder veel afwas. Handig als je nog geen slow juicer hebt!

Mango Mylk

Kleine handvol geweekte, bruine amandelen (ongeveer 65 gram)

1 grote rijpe mango, zonder schil en zonder pit

5-6 blaadjes verse basilicum

300ml zuiver water

Doe alle ingrediënten in je blender en mix op hoge snelheid, zeef door een noten mylk zakje

Hartige Juice

Maak een smakelijk hoofdmaaltijd met deze verzadigende juice:

4 – 5 blaadjes Chinese kool

4 selderij stengels

1 tomaat

½ gele paprika

½ theelepel kokosolie

1 theelepel bruine miso

350 ml zuiver water

Hak de Chinese kool en de selderij en voeg deze, samen met alle andere ingrediënten, toe aan je blender. Mix dit een minuut lang op hoge snelheid en zeef door een noten mylk zakje.

Ik hoop dat dit artikel je heeft geïnspireerd meer informatie op te zoeken over sap vasten, of dat je een aantal nieuwe recepten hebt verzameld om te gebruiken wanneer je maar wenst.

 Auteur: Diana Store

 

Contactdetails

Industrieweg 1a 4104 AP Culemborg Postbus 78 4100 AB Culemborg Mail: info@rawsuperfoods.com KVK: 37107982 BTW: NL2313.32.075.B01