Lever- en galblaasreiniging

Het verbaast me dat veel mensen die aan een dieet van rauwe voeding beginnen met de intentie om hun lichaam te reinigen, genezen en verjongen zich niet realiseren dat er in het lichaam twee fundamenteel verschillende typen reiniging of ontgifting plaatsvinden.

Er valt een verschil te maken in reiniging op microniveau en reiniging op macroniveau. Microreiniging vindt plaats op celniveau en wordt geïntensiveerd door een rauw dieet en sapvasten. Macroreiniging heeft betrekking op de belangrijkste afscheidingsorganen (de nieren, lever, darmen en huid) die voortdurend bezig zijn om ons lichaam te reinigen, ongeacht wat we eten.

Bij veel mensen verzwakt de lever na verloop van tijd door het gedurende lange tijd eten van zuurvormende voeding, zoals vlees, suiker, witte meelproducten, gefrituurd voedsel, etc. Veel mensen geloven bovendien dat de lever, meer dan welk orgaan ook, wordt beïnvloed door negatieve gedachten en emoties (we kennen allemaal wel de uitdrukking dat iemand iets op zijn lever heeft).

Sterker nog, een aantal onderzoekers schat dat 80% van de mensen ‘stenen’ met zich meedraagt, die zijn gevormd uit verhard cholesterol en calcium en de lever en het nabijgelegen orgaan, de galblaas, kunnen verstoppen. Deze stenen kunnen de effectieve werking van de galblaas en lever ernstig verstoren. Gelukkig beschikken we nu over voldoende informatie om ons te verdiepen in de juiste zorg en het onderhoud van deze organen zodat situaties die leiden tot dure en pijnlijke chirurgische ingrepen, zoals het verwijderen van de galblaas, hopelijk kunnen worden voorkomen!

Hoewel rauwe voeding de functie van bepaalde organen kan verbeteren, kan het ontgiftende effect dat optreedt wanneer men overgaat op een dieet van rauwe voeding juist het tegenovergestelde effect teweeg brengen en deze organen extra belasten en minder efficiënt maken als deze al verzwakt zijn. Dit komt omdat het merendeel van de ontgifting plaatsvindt in de cellen die de opgeslagen afvalstoffen afgeven aan de bloedbaan. De organen die toch al overbelast zijn en in de loop der jaren trager zijn gaan werken door een op zijn zachtst gezegd weinig optimaal voedselpatroon, moeten nu extra hard werken om de toegenomen hoeveelheid balast te verwerken en kunnen dat vaak niet goed meer aan.

Er zijn echter wel een aantal dingen die men kan doen om de organen te ondersteunen in het verwerken van de afvalstoffen en hun functie te helpen verbeteren. Om de darmen bijvoorbeeld te ontdoen van de gevormde mucuslaag kan men een hoge darmspoeling of kruidenkuur doen en voor de lever en de galblaas, die het onderwerp zijn van dit artikel, kan het ‘uitspoelen’ van stenen een praktische en eenvoudige manier zijn om de gezondheid een enorme sprong vooruit te helpen. De meeste mensen die een lever- en galblaasreiniging doen, bemerken een onmiddellijke verbetering in hun spijsvertering en een algehele toename van energie en welbevinden.

Wat de lever en galblaas doen

De lever is het grootste orgaan in ons lichaam, weegt 1,5 tot 2 kilo en bevindt zich rechtsonder achter de ribben. De lever heeft vele functies, zoals het produceren en in bruikbare vorm omzetten van vitaminen, het aanmaken van belangrijke enzymen, het onschadelijk maken van gifstoffen, de stofwisseling van eiwitten, koolhydraten en vetten en het opslaan van eiwitten en glycogeen. Daarnaast speelt de lever ook een belangrijke rol in de vorming van rode bloedcellen.

De galblaas is een kleiner, peervormig orgaan dat zich direct onder de lever bevindt met als belangrijkste functie het opslaan en indikken van de gal die door het lichaam voor de vertering van vetten wordt gebruikt. Gal is een vloeistof die wordt aangemaakt in de levercellen en bestaat uit water, elektrolyten, cholesterol, fosfolipiden (lecithine), galzuren en galpigmenten (bilirubine). Wanneer men een maaltijd eet die vet bevat, scheidt de galblaas een dosis gal af naar de dunne darm. De gal breekt het vet af zodat dit gemakkelijker door het lichaam kan worden opgenomen en zorgt ook voor de opname van in vet oplosbare voedingsstoffen, zoals de vitaminen A, D, E en K.

Problemen met de galblaas kunnen optreden wanneer de lever toxische gal produceert. Als de lever overbelast is, kan het ook voorkomen dat deze onvoldoende gal produceert of dat de gal niet vloeibaar genoeg is. Een teveel aan cholesterol in de galvloeistof leidt tot de vorming van stenen. Deze stenen, die in grootte kunnen variëren van een zandkorrel tot een erwt of zelfs groter, en in kleur kunnen variëren van geel, groen tot zwart, kunnen de galblaas verstoppen en de galgangen blokkeren waardoor misselijkheid, buikpijn, indigestie en ontstekingen kunnen optreden. Deze situatie wordt veroorzaakt en verergerd door een onjuiste voedingswijze.

Leverreiniging – hoe te werk te gaan

Hoewel er verschillende methoden bestaan om de lever en galblaas van stenen te ontdoen, is het algemene principe dat aan alle methoden ten grondslag ligt het innemen van een grote hoeveelheid olie op een lege maag waardoor de lever en galblaas samentrekken en de stenen worden uitgestoten. De stenen rollen vervolgens het darmkanaal in waarna ze enkele of vele uren later in het toilet belanden.

Een van de bekendste manieren om een lever- en galreiniging uit te voeren is de methode van Hulda Clark die vooral bekend is om haar onderzoek naar parasieten en de genezing daarvan door middel van stroomstootjes in bepaalde frequenties (met zappers). Daarnaast heeft zij het boek “The Cure for all Diseases” (De remedie voor alle ziekten) geschreven. Deze traditionele methode bestaat uit het drinken van een oplossing van epsomzout (bitterzout, magnesiumsulfaat), gevolgd door olijfolie vermengd met grapefruitsap.

Het epsomzout heeft als functie de galgangen te openen zodat stenen gemakkelijker kunnen worden uitgestoten en heeft bovendien een laxerende werking ter ondersteuning van het algehele proces. Dit is de meest snelle methode die ik ben tegengekomen om van de stenen af te komen. Clark geeft specifieke aanbevelingen voor elk onderdeel van de reiniging, zoals vasten vanaf 2 uur ’s middags op de dag van de reiniging en specifieke tijdstippen voor het innemen van het epsomzout en de olie.

David Jubb, een gerespecteerde specialist op het gebied van rauwe voeding (Lifefood) in New York, biedt een uitgebreidere kuur die bestaat uit drie achtereenvolgende lever/galblaasreinigingen binnen een 14-daagse vastenperiode van geblendeerde rauwe voeding, ondersteunende handelingen zoals percussie (het kloppen op de lever met de hand) om de stenen los te maken, wonderoliepakkingen om de stenen zachter te maken en een voeding- en supplementenprotocol. Meer informatie hierover is te vinden in het boek “Life Food Recipe Book – Living on Life Force” door Annie Padden Jubb en David Jubb.

Onderdeel van de voorbereidende behandeling is het gedurende 3-4 dagen en enkele malen per dag innemen van een aantal eetlepels appelazijn (vermengd met water of appelsap) waarbij het appelzuur uit de azijn de stenen zachter maakt. In plaats daarvan is het gebruik van appelzuurtabletten ook mogelijk. Op de dag van de reiniging drinkt men (voor de galblaas) 240 – 300 ml pure olijfolie, (120-180 ml als dit de eerste keer is dat men een reiniging uitvoert), afgewisseld met slokjes pure citroensap in de helft van deze hoeveelheid. Voor de leverreiniging neemt men 120-180 ml olie. Als alternatief voor het empsomzout wordt een alternatief laxeermiddel op basis van kruiden of oxymagnesium aanbevolen en een koffieklysma na afloop van de reiniging. Terwijl Clark adviseert de olie ’s avonds in te nemen, adviseren de Jubbs juist om dit om drie uur ’s middags te doen, als de galblaas het meest actief is.

Aanbevolen wordt ook om na het vasten voedsel tot zich te nemen dat een schoonvegende werking heeft en de olie en afvalstoffen uit het spijsverteringskanaal verwijdert. Een geblendeerde rauwe soep met lijnzaadcrackers of elektrolytische limonade (geblendeerde citroen, olie, peer/appel, zeezout en een zoetmiddel, zoals honing) met gemalen lijnzaad werkt ook goed. Annie Jubb beveelt aan na de olie enzymen in te nemen waardoor de olie sneller uit de maag wordt verwijderd en eventuele misselijkheid wordt tegengegaan.

Volgens de Jubbs moet de gemiddelde persoon 6 tot 14 veertiendaagse kuren doen om de lever en galblaas volledig te reinigen en herstellen. Volgens Clark is het mogelijk om elke twee weken een reiniging uit te voeren en dat iemand uiteindelijk wel 2000 stenen kan kwijt raken. Houd er bij het bestuderen van je eigen resultaten rekening mee dat sommige fijnere korrelige substanties die naar buiten komen geen stenen zijn maar verzeepte olie die kleine balletjes vormt wanneer deze in aanraking komt met het zuur dat door de galblaas wordt uitgescheiden.

Andere variaties en tips

De meeste artsen en therapeuten zijn het erover eens dat voorafgaand aan de reiniging enige voorbereiding is aan te raden, zoals het innemen van de appelazijn om de stenen zachter te maken en in sommige gevallen zelfs maanden van te voren.

Hulda Clark raadt daarnaast aan voorafgaand aan de reiniging een parasietenkuur te volgen, omdat de lever (en stenen) volgens haar een broedplaats van schadelijke bacteriën, cysten, virussen en parasieten kunnen zijn.

De meest succesvolle reiniging die ik ooit heb gedaan, vond plaats op de vierde dag van een sapvastenkuur, na het innemen van een grote hoeveelheid groenten- en fruitsappen (waaronder appelsap). Ik verving het epsomzout door een laxerend product op basis van kruiden dat verkrijgbaar is onder de naam Groene Poeder, bestaande uit Folia Sennae Pulvis, Radix Liquuritiae pulvis en Semen Foeniculii pulvis. Ik heb het later nog eens geprobeerd met de kruiden in plaats van het epsomzout, maar zonder vooraf te sapvasten en dit was waarschijnlijk de minst effectieve reiniging die ik heb gedaan. Mijn ervaring met de methode van Hulda Clark (twee maal) is dat deze erg effectief is, hoewel ik het op sommige momenten tijdens en na de kuur behoorlijk moeilijk had.

Een gezonde functie van de lever, gal en galblaas behouden

Er zijn vele voedingsfactoren die van invloed zijn op de optimale werking van de lever en galblaas. Zonder voldoende eiwitten produceert de lever niet voldoende gal voor het lichaam om vetten te kunnen verteren en voedingsstoffen op te nemen.
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is cholesterol die via de voeding wordt ingenomen (anders dan cholesterol die door de lever wordt aangemaakt) geen belangrijke risicofactor voor de vorming van galstenen. Essentiële vetten van goede kwaliteit zijn heel belangrijk om de galblaas optimaal te laten werken. Terwijl een dieet dat veel vetten bevat een grote aanslag op de lever is, is een dieet dat weinig of geen vetten bevat niet aan te raden. Plantaardige, onverhitte (koudgeperste) oliën, zoals lijnzaadolie zijn een uitstekende bron van essentiële vetzuren, die de celwanden van de lever herstellen en ontstekingen helpen te remmen.

Ontgiftende voedingsmiddelen die rijk zijn aan chlorofyl en goed zijn voor de lever zijn onder andere tarwe- en gerstegras, boerenkool, peterselie, alfalfa, spinazie, groene kool en hun sappen. Vitamine C beschermt en herstelt de lever en spirulina is een aanbevolen ‘superfood’ ter ondersteuning van de leverfunctie.

Citroen is een ingrediënt dat veel voorkomt in sap-, smoothie- en theerecepten die worden aanbevolen voor de lever. Dit is omdat citroen een samentrekkende en reinigende werking heeft die de leverfunctie stimuleert.

Kruiden als paardebloem ( Taraxacum sp.) en mariadistel ( Silybum sp.) hebben een regenererend effect op de lever. Paardebloem kan ook helpen galstenen te voorkomen en ze zelfs helpen oplossen. Daarnaast verhoogt het de galproductie en zorgt ervoor dat de galblaas samentrekt waardoor kleine steentjes en gruis worden uitgedreven. Bovendien verhoogt paardebloem de hoeveelheid cheneoxycholidezuur waardoor de stenen na verloop van tijd oplossen.

Ten slotte

Veel mensen, waaronder ikzelf, die op actieve wijze proberen een optimale levensstijl voor zichzelf te creëren, experimenteren met deze en andere technieken voor een diepe reiniging en optimale gezondheid. De bovenstaande methoden worden over het algemeen veilig geacht voor mensen met een normale gezonde conditie en zijn daarom geschikt als preventieve maatregel of ter ondersteuning van een gezonde levensstijl. Naar mijn ervaring is dit type reiniging een relatief gemakkelijke manier om enkele overblijfselen van een vroegere levensstijl kwijt te raken en nog meer profijt te hebben van een levensstijl gebaseerd op rauwe en levende voeding. Ik hoop dat je door deze informatie beter weet hoe je essentiële organen de lever en galblaas werken en dat je geïnspireerd bent geraakt om beter na te denken over de verzorging en het onderhoud van deze organen.

Contactdetails

Industrieweg 1a 4104 AP Culemborg Postbus 78 4100 AB Culemborg Mail: info@rawsuperfoods.com KVK: 37107982 BTW: NL2313.32.075.B01