Natuurlijk genezen met het Hippocrates Dieet en gezondheidsprogramma

Green sunflower sprouts

Artikel door Diana Store, oorspronkelijk gepubliceerd in het Britse tijdschrift Get Fresh!

Toen Ann Wigmore in de jaren ’60 de principes van het “Hippocrates Dieet en gezondheidsprogramma” vaststelde, kreeg ze niet alleen vat op de wijsheid van de natuurlijke gezondheidszorg beweging van de vorige eeuwen (en millennia), maar ze verhelderde ook een concept van zelfgenezing, gebaseerd op een zuiver dieet, rijk aan enzymen, zuivering van het fysieke lichaam, beweging, zonlicht, water en zuurstof. Dit programma, dat kan worden geschouwd als een vorm van naturopathie, is een gezondheidsgerichte aanpak die erkent dat het lichaam het vermogen heeft zichzelf te genezen. Dit standpunt wordt in de geschiedenis, rond 200-300 vC., aangenomen door Hippocrates, de vaak geciteerde Griekse “vader van de geneeskunde”.

Samen met Viktoras Kulvinskas opende Ann in 1969 het Hippocrates Health Institute in Boston, waar ze haar groen-leven-voedsel-genezing principes in de praktijk bracht en de inspiratie werd voor een aantal soortgelijke resorts voor genezing in Amerika, Puerto Rico en Australië.

Het basis Hippocrates gezondheidsdieet omvat:

  • Tarwegras Juice – voor bloed alkalisering, reiniging, aanmaak en zuurstofvoorziening van de rode bloedcellen;

  • Regelmatige sappen uit kiemen, verse groenten en watermeloen;

  • Overvloedige hoeveelheden verse, onbewerkte voedingsmiddelen zoals bladgroenten, salades, groenten en fruit;

  • Gekiemde producten, waaronder taugé, zonnebloem en koolscheuten;

  • Gekweekte (rijk aan vriendelijke bacteriën) producten zoals zuurkool en kaas met zaden;

  • Darmreiniging met klysma’s en tarwegras implantaten;

  • Positief denken en mentale ontgifting.

Het Optimum Health Institute in San Diego is een zo’n centrum die deze therapieën aanbiedt. Hun ‘tarwegras kathedraal’ herbergt 1500 dienbladen met tarwegras, waarvan er dagelijks 150 worden geoogst om de bezoekers te voorzien die de deur platlopen, soms wel met 200 tegelijkertijd. Een ander centrum is The Hippocrates Health Institute in Florida, opgericht en geleid door Brian Clement, die eerder het centrum van Ann Wigmore in Boston beheerde. Er is ruimte voor tot wel 70 bezoekers tegelijk, die kunnen deelnemen aan het drie weken durende “Life Change Programme’ dat wordt aangeboden op dit 12 hectare grote kuuroord in de bosrijke omgeving van West Palm Beach. In hun eigen woorden: “Het doel van het Instituut is om het totale bewustzijn in onszelf opnieuw te laten ontwaken en ons in staat stellen te beseffen dat een goede gezondheid en vrije wil ons geboorterecht zijn, terwijl een leven vrij van ziekte en onnodige pijn ons erfgoed is.”

Het programma duurt drie weken, zodat gasten genoeg tijd hebben om een ontgiftingsproces te ervaren, maar ook meer te leren over de theoretische en praktische aspecten van de levensstijl. Een uitgebreid scala aan faciliteiten en therapieën wordt aangeboden, zoals fitness, geozoniseerde zwembaden en sauna’s, maar ook massage, acupunctuur, chiropraxie, kinesiologie en yoga. Hippocrates biedt ook een 9 weken durend Health Educator’s Programme aan voor diegenen die de leer in hun professionele leven willen integreren.

Een typische dieet dag bestaat uit twee maal tarwegras, 3-4 groene drankjes en salades, waaronder 20% kiemgroenten. Een standaard buffet kan bestaan uit: Amandel basilicum brood, spelt tortilla broodjes, rode peper coulis en bloemkool en champignons ala greque.

Verzorging

Beoordeling van een gast:

“In de zomer van 2002 werd ik gediagnosticeerd met een zware “burnout” (of uitputting van de bijnieren, zoals mijn alternatieve arts het noemde). Mij werd verteld dat ik tenminste vier maanden thuis moest blijven om te genezen en mijn lichaam de rust te gunnen die het nodig had. Kort daarna hoorde ik over Hippocrates van een vriend in Engeland, die een lezing had bijgewoond van Brian Clement (de meest dynamische persoon die ik ooit ontmoet heb!)………..

Het was niet moeilijk om op te staan om 6 uur, om vervolgens door de frisse morgenlucht naar de wheatgrass hut te wandelen en je eigen tarwegras juice te maken om de dag mee te beginnen. 45 minuten later deelnemen aan de meditatiesessie in de yurt gaf me zo’n gevoel van vrede en welzijn.

Om de een of andere reden was er een speciale band met de andere gasten, zeker diegenen die samen waren begonnen; iedereen steunde elkaar omdat er dagen waren dat je je niet jezelf voelde of wat down was, maar er was altijd iemand om je aan te moedigen en voor anderen deed ik dan hetzelfde. Voor mijn aankomst leed ik aan artritis in mijn handen, polsen en voeten en ik was er al aan gewend geraakt dat ik maandenlang wakker werd van de pijn. Na zes nachten op Hippocrates werd ik ‘smorgens wakker en realiseerde me dat ik geen pijn had en me niet stijf voelde; mijn nieuwe “dieet” was inderdaad wonderbaarlijk.

Sindsdien heb ik allang bewezen dat, hoewel ik geen 100% rauw dieet volg, ik geen problemen heb mijn artritis, zolang ik maar uit de buurt blijf van bepaalde gekookte voedingsmiddelen en alcohol en zo rauw mogelijk eet. Maar als ik op reis ben, en niet zoveel rauw voedsel kan eten als normaal, en ook vis eet en alcohol drink, ben ik me onmiddellijk weer bewust van de pijn in mijn handen.”

– Patricia Cromberge uit Nederland

Ann Wigmore herkende dat natuurlijk genezen ook spirituele componenten bezat. Na te zijn geleid om “Een munster te worden en tempels te bouwen,” raakte ze ervan bewust dat “het fysieke lichaam de tempel is van God en spirituele ontplooiing alleen maar mogelijk is via genezing van het lichaam.” Ze had ook echter een meer nuchter inzicht: “Met bepaalde aandoeningen en medische situaties, is het verstandig en praktisch om de steun te hebben van alle typen geneeskundigen, waaronder de conventionele.”

Hippocrates Health Institute, Florida: www.hippocratesinst.com
Optimum Health Institute, San Diego: www.optimumhealth.org

 

 

Contactdetails

Industrieweg 1a 4104 AP Culemborg Postbus 78 4100 AB Culemborg Mail: info@rawsuperfoods.com KVK: 37107982 BTW: NL2313.32.075.B01