Raw Food in Bali – de beste plekken in Ubud

IMAG2445

De Raw Food cultuur is uitgebreid in Bali, Indonesië. Zou het kunnen dat dit mogelijk de beste plek ter wereld is om raw food restaurants te bezoeken of een raw food dieet te volgen? Recentelijk heb ik er drie weken doorgebracht, samen met mijn vriend Pascal en we delen graag onze ervaringen over waar je raw food kan eten in Bali, hoe we onze sapvastenkuur hebben geregeld en we vertellen meer over Ubud, waar we verbleven.

De locatie

De actie is gecentreerd in Ubud, gelegen in het centrum van het eiland, ongeveer 1,5 uur rijden van het vliegveld Denpasar. Ubud is een dorpje met het culturele leven van een grote stad. Hoewel je eenvoudig van de ene kant naar de andere kan wandelen, vind je een verbazingwekkend aanbod kunst en cultuur, musea, galerieën, traditionele muziek en dansoptredens, maar ook veel bewijs van lokaal vakmanschap, zoals schilderwerk of de houten snijwerken en stenen sculpturen die bijna elk gebouw decoreren.

De natuur is zeer sterk aanwezig in Bali en achter bijna elke straathoek ligt een prachtige oase of andere natuurlijke omgeving verscholen, gevuld met weelderige vegetatie. Het dorp is gebouwd op een locatie waar twee rivieren samenkomen en je kan er uitgebreid wandelen langs de rivierovers of door de aangrenzende rijstvelden waar het vredig genieten is, in tegenstelling tot de drukte van het nabijgelegen Ubud.

Hoewel Ubud traditioneel een thuisbasis is voor creatieve kunsten, strekt dit zich ook uit tot genezende kunst. Met name Balinese massage is er populair. Het is onmogelijk je te vervelen, met de massages, reflexologie en allerlei Spa-behandelingen die in overvloed verkrijgbaar zijn. Sinds de jaren ’30 komen er al groepen Westerlingen voor allerlei retraites en op dit moment is de bestemming erg in trek voor Yoga en Yoga-opleidingen. Populaire studio’s, zoals Radiantly Alive en Yoga Barn zijn centrale punten in de gemeenschap en zorgen voor een link naar raw foods. Yoga Barn richtte in 2009 een van de eerste raw food restaurants in Ubud op en Radiantly Alive biedt raw food trainingen aan, maar verzorgt ook raw food catering in hun opleidingen voor yogadocent.

Het eten

Sinds mijn laatste bezoek aan Bali in 2010, zijn er een behoorlijk aantal nieuwe restaurants verschenen, die allemaal goede zaken lijken te doen en erg in trek zijn bij expats en toeristen. We vonden de restaurants zo betaalbaar en ongelooflijk goed dat we nauwelijks zelf een maaltijd hebben gemaakt. Onze favoriete restaurants zijn Alchemy en Clear, beiden gevestigd in prachtige, grote ruimtes, maar ook Seeds of Life en Sayuri’s Healing Food.

Alchemy op Penestanan, die een 100% raw vegan menu serveert, vonden wij op veel aspecten voortreffelijk, dankzij het geweldige, innovatieve concept en de hoogwaardige gerechten met verrukkelijke smaken en texturen. Een van de gerechten bij Alchemy waarvan ik het meest heb genoten, is de smoothie bowl, waarbij je de keuze hebt uit fruit / smoothie / muesli / kokos / slagroom / andere toppings en sauzen. Het is zowel simpel als uitgebreid, licht maar bevredigend, kleurrijk en levendig. De pizza’s smaken naar meer, voor de spinazie-paddenstoel quiche zijn we meerdere malen terug geweest en de handgemaakte chocolaatjes en zoete lekkernijen zijn interessant en gevarieerd.

SOL (Seeds of Life) is een veel kleiner, knusser restaurant, gelegen aan een rustige straat, Jl. Gootama, in het centrum, een straatje waar toevallig ook veel andere en gevarieerde eethuisjes te vinden zijn. Hoogtepunt is onder meer de ‘SOL bowl’, een voedzame, vullende salade met groente, zeewier, vegetarische noedels, kim-chi en sauzen. Het is precies wat een toegewijde raw foodie zelf thuis zou maken.

De Tonic bar is hier een ware attractie, met een enorm menu plantaardige tonics en theeën, maar ook op tonic gebaseerde smoothies en creamers. Alleen al het lezen van het menu biedt wijze lessen over Chinese kruidengeneeskunde. Er is een lounge-achtig zitgedeelte beneden en een open terras boven, met een yoga-studio achterin.

Het brein achter het menu bij SOL is vegan raw chef Sayuri, die recentelijk haar eigen restaurant heeft geopend in het voormalige Jazz café op Jl. Sukma. Je vindt er een Zen-achtige atmosfeer en een uitgestrekte tuin (en ongelooflijk geweldige toiletten). Het menu is voortreffelijk: Vullende wraps, ontbijt burrito’s, Mexicaanse lasagne, zalig kleurrijke desserts. En waarschijnlijk vind je er ook de beste Wi-Fi verbinding van de stad!

11 12

Clear Café in Jl. Hanoman heeft een gevarieerd menu, waaronder veel raw food opties. Clear brandde in 2014 af, maar is gelukkig opnieuw opgebouwd. Naast het menu, komt de wow-factor hier van het DESIGN. Alles heeft een speciaal design, van de magische, ronde entreedeur, het interieur van twee verdiepingen met prachtige waterpartij, het trendy glaswerk en de unieke jurken die door het personeel worden gedragen.

Hoewel het menu uitgebreid is, met voor ieder wat wils, is het raw deel van het menu op zichzelf al ongelooflijk uitgebreid. Denk aan pizza, ‘pasta’ noedel linguine, sushi, burrito’s, soepen, salades, wraps en lasagne. Het meest interessante is echter het drankjes menu, waaronder water infusies, ijsthee, milkshakes zonder zuivel, tonics en elixers met verleidelijke namen, zoals Lemon Drop, Glittery Gold en Electro Berry. Sommigen bevatten de geleiachtige zeewier Iers mos (een populair ingrediënt in raw Bali), maar ook de lokaal geproduceerde kurkuma, aloë, gember, zeezout en honing zijn verkrijgbaar.

Twee andere aanraders voor raw food in Bali: We hadden een geweldige ervaring bij Moksha en wensten dat we dit restaurant eerder hadden ontdekt zodat we het nogmaals konden bezoeken. En voor een elegante maaltijd buiten de deur, bezochten we het stijlvolle Five Elements resort, een schitterend gebouw van bamboe, op een half uurtje rijden, waar voedsel wordt gepresenteerd als een ware kunstvorm.

Lokale ingrediënten zijn in overvloed verkrijgbaar in Bali, dankzij de vele zonuren, regen en vulkanische aarde. En dankzij het grote aantal biologische producenten zijn voedzame, verse voedingsmiddelen in overvloed te vinden. Je vindt er veel tropische vruchten, zoals de levendig paarse pitaya, salak, mango, papaja, watermeloen en banaan. Uiteraard is de geurige, prikkelende super-vrucht Doerian er in het seizoen verkrijgbaar. Deze vrucht kan je vinden bij mobiele straatverkopers, die hun auto’s langs de weg parkeren aan het oostelijke gedeelte van de Main Road, die de stad uitgaat.

2122

Het Vasten

Hoewel er vrij veel opties zijn voor een raw food retraite in Bali (trainingen voor genezing of voor chef-kok worden door diverse organisaties en onafhankelijke docenten georganiseerd), is het prima mogelijk je eigen ‘retraite’ te plannen. In onze tweede week, na onze eerste week van gourmet exploratie en verwennerij, volgden zowel Pascal als ikzelf een vijfdaagse juice fast. We werden bijgestaan door de bezorgservice van Alchemy, die ons elke morgen om 7:30 uur zeven koudgeperste sappen bracht van 450ml. Deze juices bestonden uit kokoswater, coco kefir, donkergroene juices en andere juices met groenten/fruit, die allemaal geperst waren met behulp van de uitmuntende Norwalk Juicer. Om dit plan te laten slagen, is het uiteraard wel noodzakelijk een koelkast in je accommodatie te hebben en om het meeste uit dit plan te halen, is het aan te raden een serie darmspoelingen te doen in combinatie met het vasten. Gelukkig worden deze op meerdere locaties in Ubud aangeboden, waaronder Alchemy’s Holistic Clinic, de eerder vermelde yogastudio’s, of Ubud Sari Health Resort, waar wij gebruik van maakten en waar we ook relaxten bij het zwembad. Ubud Sari specialiseert zich toevallig ook in residentiële sap vasten retraites en raw food cursussen, voor het geval je op zoek bent naar een meer gestructureerde en afgesloten omgeving.

Het grootste gezondheidsgevaar van je bezoek aan Ubud is waarschijnlijk de luchtvervuiling, omdat de straten overvol zijn met brommers en taxi’s. Dit is het nadeel van een bestemming die inmiddels al jaren populair is. We hebben dit opgelost door een gezichtsmasker te dragen op Main Street. Ik vond het vervelend dit te doen, maar het was beter dan het inademen van de dampen. Omdat de stad zo goed te voet begaanbaar is, zouden we graag zien dat er in de toekomst meer gefietst wordt in de stad. Is er een Nederlander die deze trend daar zou willen opstarten??!

Het andere grote milieuprobleem is de enorme hoeveelheid plastic waterflesjes die op het eiland niet effectief kunnen worden gerecycled of verwerkt. Eigenlijk zou het fijn zijn als iedereen een glazen fles meebrengt of aanschaft. SOL, ‘Seeds of Life” serveert kombucha/kokoswater/kruidenthee in een glazen fles van 650ml en deze fles kan natuurlijk eenvoudig opnieuw met water worden gevuld in je hotel / je favoriete restaurant / Bali Buda shop. De centrale bibliotheek is ook een handige plek om voordelig je fles te vullen.

Eigenlijk is nog niet echt benadrukt dat Bali veel meer te bieden heeft dan uitsluitend voedsel. Het is werkelijk waar een magische plek, met geweldige mensen en alles op het eiland, waaronder de fantastische raw food scene, zal je genezingsproces ondersteunen. Bali heeft mijn hart veroverd en ik kan niet wachten er snel terug te keren.

Door Diana Store

 

Hieronder de links voor een aantal van de beste plaatsen voor Raw Food in Bali:

Alchemy Bali

Sayuri Healing Food

Seeds of Life Café

Yoga Barn

Clear Cafe

Moksa Cafe and Permaculture

Five Elements Resort

Ubud Sari Health Resort

Bali Buda Shop

Radiantly Alive Yoga

Contactdetails

Industrieweg 1a 4104 AP Culemborg Postbus 78 4100 AB Culemborg Mail: info@rawsuperfoods.com KVK: 37107982 BTW: NL2313.32.075.B01