Yacon Siroop 250ml

9,95

Yacon siroop proeft ongelooflijk zoet maar bevat voornamelijk fructo-oligosaccharide (FOS), een suiker dat niet door het lichaam opgenomen kan worden. Hierdoor is deze sroop geschikt voor diabetici of voor mensen die een suikerarm dieet volgen. Yacon fungeert ook als een probiotica. Dit houdt in dat het onverwerkte deel als voedsel dient voor “vriendelijke” bacteriën zoals Bifido-bacteriën en de Lactobacillus cultuur, welke zich in het darmkanaal bevinden, waardoor het een gunstig effect heeft op de spijsvertering en het helpt met het absorberen van calcium en vitamines. Yacon is ook een belangrijke bron van natrium en antioxidanten. Deze natuurlijke zoetstof groeit in de hooglanden van de Andes, in Peru, en behoort daar al eeuwen tot één van de basis voedingsmiddelen. Het heeft de smaak van melasse en kan op dezelfde manier gebruikt worden voor drankjes en desserts als honing of andere zoetstoffen.

Zie ook: Yacon Siroop 625ml

Uitverkocht

SKU: 100001(EXT) Categorieën: ,

Productbeschrijving

Yacon Wortels

Yacon siroop is een natuurlijke zoetstof met een lage glykemische waarde welke uit de knolvormige wortels van de Yacon plant wordt onttrokken. Yacon wordt ook wel de Peruaanse aardappel genoemd en heeft als wetenschappelijke naam Smallanthus sonchifolius. Het is een meerjarige plant die veel voorkomt in het noorden van het Andes gebergte, Argentinië en andere delen van Noord- en Zuid Amerika. De oorsprong ligt echter in het gedeelte van het Andes gebergte dat in Peru ligt en werd in de oudheid al gebruikt door de Inca’s. Yacon wortels zijn rijk aan fructo-oligosacharides (FOS) en water en bevatten bovendien weinig calorieën. FOS is een speciaal soort suiker dat niet door het lichaam kan worden verwerkt en wordt daarom gezien als een veilig alternatief voor suiker of een gezonde zoetstof welke geschikt is voor diabetici en mensen op dieet. De knapperige, zoete smaak van verse Yacon wortel is vergelijkbaar met dat van watermeloen en appels. Yacon wordt ook geteeld in China, Japan, Zuid-Korea, Nieuw-Zeeland en Australië. Daarnaast wordt er ook een gedroogd poeder van de wortels gemaakt en de gedroogde bladeren van Yacon worden in Brazilië gebruikt voor het maken van Yacon thee waarvan gezegd wordt dat deze een anti-diabetische werking heeft.

Yacon Siroop

De knolvormige wortels van de Yacon plant worden gebruikt om Yacon siroop te extraheren. Yacon siroop is een gezond alternatief voor suikers met een hoog gehalte aan insuline en heeft een smaak die het best vergelijkbaar is met dat van melasse. Yacon knollen zijn rijk aan water en  fructo-oligosaccharides (FOS) waarvan laatstgenoemde niet door het lichaam verwerkt kan worden. Deze stof blokkeert bovendien het opnemen van teveel suiker in de bloedsomloop. Om deze redenen wordt Yacon siroop gezien als een veilig alternatief voor suiker of een gezonde zoetstof voor Brazilië en diabetici.

Yacon siroop is niet een raw product maar wordt echter vaak als een gezonder alternatief voor zoetstoffen in recepten voor raw gerechten. Voor het verwerken van het gewas worden eerst de Yacon wortels verzameld, gewassen en geschild. Daarna wordt het sap uitgeperst in een pan. De pan met Yacon sap wordt gekookt en blijft vervolgens een nachtje doorsudderen. De stap van het afromen en koken van het sap wordt de volgende dag herhaalt, totdat er een donkere tint ontstaat en de geur van melasse aanwezig is. Het sap wordt daarna gefiltreerd en de siroop wordt bewaard in een schone container.

Waarvoor wordt het gebruikt?

Yacon siroop proeft ongelooflijk zoet maar bevat voornamelijk fructo-oligosaccharide (FOS), een suiker dat niet door het lichaam opgenomen kan worden. Hierdoor is deze siroop geschikt voor diabetici of voor mensen die een suikerarm dieet volgen. Yacon fungeert ook als een probiotica. Dit houdt in dat het onverwerkte deel als voedsel dient voor “vriendelijke” bacteriën zoals Bifido-bacteriën en de Lactobacillus cultuur, welke zich in het darmkanaal bevinden, waardoor het een gunstig effect heeft op de spijsvertering en het helpt met het absorberen van calcium en vitamines. Yacon is ook een belangrijke bron van natrium en antioxidanten evenals een calcium en fosfor. FOS bevat vezels welke een gezonde werking van de darmen stimuleren. Daarnaast wordt er verondersteld dat FOS het cholesterol niveau verlaagt, het verliezen van gewicht stimuleert, het immuunsysteem ondersteunt, het opnemen van calcium door het lichaam verbetert en de groei van kankercellen in het darmkanaal belemmert. Ook is bekend dat de bladeren en wortels van Yacon rijk zijn aan glyco-voedingsstoffen en antioxidanten zoals polyfenolen. Polyfenolen zijn stoffen die effectief ons lichaam beschermen tegen hart- en vaatziektes, diabetes en kanker. Het belangrijkste voordeel heeft echter te maken met het feit dat het een “gezonde zoetstof” is en dus de mogelijkheid biedt om de meer ongezonde suikers met een hoge glykemische waarde in recepten te vervangen.

Hoe wordt het gebruikt?

Yacon siroop wordt onder andere gebruikt voor smoothies, toetjes, dressing, fruit salade, sausjes, thee en bakkerijproducten

Contactdetails

Industrieweg 1a 4104 AP Culemborg Postbus 78 4100 AB Culemborg Mail: info@rawsuperfoods.com KVK: 37107982 BTW: NL2313.32.075.B01